menu

Vechten voor Overmorgen - Evert Hartman (1980)

mijn stem
3,57 (23)
23 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Politiek / Toekomst

247 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

1992: Voor Maarten, zoon van een inspecteur van politie, begint het allemaal met een mislukte bomaanslag op een chemische fabriek. Door toeval leert hij een van de daders kennen. En als hij dan verliefd wordt op diens zuster Joke, raakt hij steeds meer betrokken bij een groep activisten die vecht voor een alternatieve maatschappij. Maarten weet achter politiegeheimen te komen, die voor de groep hoogst belangrijk zijn. Zijn keuze is gemaakt. Maar het is moeilijk iets te bereiken. Tegenstanders -even idealistisch en vastberaden als zij- zijn er te over, en ze zijn erg actief. De strijd om een alternatieve maatschappij te vestigen wordt steeds feller, de situatie gevaarlijker. De groep werkt onder grote spanning en moet risico's nemen die met de dag ernstiger worden. In 1997 is er veel veranderd, maar ook verbeterd? Volgens Joke en Maarten wel; volgens Eddy en Mariska, die behoren tot de nieuwe lichting jongeren, echter totaal niet.

zoeken in:
avatar van Nijmegen
Het boek kwam naar mijn idee moeilijk op gang.
Uiteindelijk denk ik dat het verhaal beter uitgewerkt had kunnen worden. 3.0*

avatar van Bassievrucht
4,5
Helemaal niet!

Beste boek van Hartman. Geweldig hoe Hartman zijn hoofdpersoon hier van idealist omtovert tot iemand die je niet meer wilt kennen. En het thema spreekt ook wel tot de verbeelding. Een van de meest onderschatte jeugdboeken (al is het gemiddelde hier niet bijzonder laag overigens).

4.5

4,0
Zojuist uitgelezen. Erg mooi boek. Maar ik ben ook erg benieuwd hoe het afgelopen zou zijn in 2001. Of Borgstein inderdaad zijn uitvinding klaar had en of Nederland "in de war" zou raken. Boeiend tot de laatste bladzijde. Ik kan met vooral het tweede stuk "1997" niet stoppen met lezen.

avatar van DianaBaanders
Ik zocht een tijd dit boek, heb dit in mijn jeugd gelezen. Ik kon alleen niet het gehele verhaal herinneren.

Ik moest aan dit boek denken door de huidige tijd. Niet alles is hetzelfde maar wel zoals de overheid en de politie nu ook te werk gaan.

Systematisch dingen beperken en met veel propaganda ons doen laten geloven dat het beter is, is dat ook zo?

Ik heb het destijds gelezen. Weet niet of ik hdt uitgelezen heb. Was best taai. Maar vandaag de dag denk ik er vaak aan terug en het lijkt erop dat Hartman een vrij secure voorspellling heeft gegeven van de tijd waarin we nu leven.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:58 uur

geplaatst: vandaag om 22:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
OSZAR »